Когато са разтревожени, много хора ще посегнат към торбичка с чипс или някаква друга вредна храна. Храненето, в момент, когато сте тревожни, не винаги е лоша идея, стига да знаете правилните храни. За съжаление, няма една конкретна храна или диета, която може да облекчи безпокойството, но изследванията показват, че определени модели на хранене могат да доведат до подобряване на симптомите на тревожност.
Така че, ако като много хора сте се сблъсквали с безпокойство в тези несигурни времена, има много практики, които могат да ви помогнат да облекчите симптомите и промяната на диетата ви е една от тях.
Предлагаме ви седем храни, с които да преборите безпокойството:
Киви
Кивито е богато на фолиева киселина, витамин С и Е. Според изследванията, оксидативният стрес играе важна роля при тревожността. Комбинацията от хранителни вещества в кивито помага за намаляване на оксидативния стрес, който може да доведе до хронично възпаление, което науката показва, че играе роля в много състояния, свързани с психичното здраве. Освен богато на антиоксиданти, кивито също е плод с високо съдържание на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, участващ в широк спектър от физиологични процеси и е тясно свързани с настроението.
Тъмен шоколад
Флавонолите, един вид флавоноиди, са вещества намиращи се в шоколада. Няма да намерите съдържанието на флавонол, посочено на етикета за хранителни стойности. На етикета обаче трябва да има процентно съдържание на какао. Тъй като флавонолите се намират само в твърдите вещества, можете да използвате процента на твърдите вещества, за да изберете продукти с най-много флавоноли. Тъмният шоколад с по-висок процент на твърди вещества от какао обикновено съдържа по-малко захар и повече здравословни мазнини.
Вкусният шоколад подобрява притока на кръв към мозъка и подобрява паметта, ученето и фокуса според изследванията и е източник на триптофан – аминокиселинен прекурсор на серотонина.
Риба
Мазните риби, като сьомгата, са богати на омега-3 мастни киселини. Изследванията показват, че омега-3 помага за подобряване на тревожността и много други състояния на психичното здраве, както и цялостното здраве на мозъка. Противно на популярните диети в миналото, мазнините всъщност са приятели на мозъка ви. Вашият мозък се нуждае от незаменими мастни киселини (EFA), за да функционира правилно. Тъй като тялото ви не може да ги произвежда, трябва да ги получавате от вашата диета.
Омега-3 мазнините са особено важни за подобряване на мозъчната функция, възпалението и зрението наред с много други неща. Две основни Омега-3 мастни киселини са докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Те регулират серотонина и допамина, невротрансмитери с релаксиращи и успокояващи свойства. Проучванията показват, че DHA и EPA предотвратяват разстройството на мозъчните клетки и намаляват възпалението, което може да подхрани безпокойството.
Банани
Поговорката гласи, че „една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“. Е, изследванията показват, че яденето на банани може да предпази симптомите на тревожност. Бананите могат да намалят безпокойството, защото са естествени бета-блокери. Това означава, че когато ядете банани, те ще попречат на адреналина да се свърже с бета рецепторите. Това забавя нервните импулси към сърцето и противодейства на ефектите на адреналина, за да поддържа по-нисък пулс и по-спокойно състояние на ума. Много артисти и спортисти знаят това и използват банани, за да помогнат за успокояване на безпокойството от представянето.
Бананите също са добър източник на магнезий. Магнезият е старо домашно лекарство за всичко, което ви боли, включително „безпокойство, апатия, депресия, главоболие, несигурност, раздразнителност, безпокойство, приказливост и мрачност“. Жълтите плодове са чудесен източник на калий, витамин С и фибри. Проучванията показват, че яденето на банани помага на учениците да учат по-ефективно и подобрява резултатите от изпитите. Те също така съдържат витамин В6, който насърчава производството на серотонин, норепинефрин и допамин, които поддържат настроението и когнитивните функции.
Лайка
През цялата история хората са знаели за успокояващите свойства на чая от лайка. Както се оказва, изследванията показват, че лайката е ефективна за подпомагане на релаксацията и помага при тревожност, депресия и безсъние. В проучване от 2016 година, изследователите установиха, че дългосрочната употреба на лайка „значително“ намалява умерените до тежки симптоми на генерализирано тревожно разстройство.
Лайката се предлага и като добавки, течни екстракти, тинктури и кремове за локално приложение.
Аспержи
Аспержите са богати на фолат. Фолиевата киселина е естествено срещащата се форма на витамин В9, намираща се в храни като аспержи, яйца и листни зеленчуци. Тя е синтетичната форма на фолат, намираща се в повечето добавки. И фолатът, и фолиевата киселина улесняват образуването на червени кръвни клетки, протеиновия метаболизъм и растежа на клетките в тялото.
Проучванията показват, че нивата на фолат са свързани с депресия и тревожност. Той е замесен в безпокойството по няколко начина, които включват гена MTHFR. Генът MTHFR предоставя инструкции за създаване на ензим, наречен метилентетрахидрофолат редуктаза. Има връзка между този ген и тревожността. Генът MTHFR позволява на тялото ви да превръща фолата от храната ви в метилфолат. Метилфолатът е от съществено значение в мозъка за производството на невротрансмитери, включително серотонин, допамин и норепинефрин, и ДНК.
Горски плодове
Плодовете са богати на витамин С, който е основно хранително вещество за мозъка. Витамин С ви помага да се справите с кортизола, хормон, който се освобождава по време на стрес. Когато сте стресирани и тревожни, нуждите на тялото ви от витамин С се увеличават. Яденето на горски плодове и други храни с високо съдържание на витамин С помага за снабдяване и попълване на нивата по време на тревожност.
Плодовете също са пълни с антиоксиданти, които също помагат за защита на клетките ви от стрес и възпаление. Смята се, че тревожността е свързана с пониженото общо антиоксидантно състояние. Подобряването на вашата диета с храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност.Плодовете също са богати на фруктоза, която може да задоволи нуждата от захар, като гориво за вашия мозък и като желание, което хората често изпитват по време на тревожност и стресови ситуации. Едно проучване показва, че една порция боровинки подобрява настроението на хората в рамките на два часа след консумация.
Полезни книги на подобни интересни теми можете да откриете тук
Книга Здраве от природата: Как билките и подправките ни лекуват
Книга Балансът на живота: Стрес, Хормони и Любов
Книга „Домашни рецепти и методи за облекчаване на болките в тялото“