Grabnisi.bg

Пет въпроса за кармата от Садгуру

Карма – какво всъщност означава тази дума? И защо е толкова важен в живота на всеки, дори и на не толкова запознатите с  духовните практики?

Световноизвестният наставник и йога мастер – Садгуру знае много добре отговорите на този и много други въпроси. Защо провалите ни преследват? Кой е отговорен за нашето настояще и бъдеще? Как да променим възприятието си за определен проблем? 

В нашата статия споделяме някои от вярванията на Садгуру по темата: 

Какво е карма?

С прости думи, кармата е причинно-следствената връзка между нашите действия, решения и техните резултати. Между другото, оттук се зароди общоприетият израз „кармата ще те застигне“, а в същото време и отношението към нея като към някаква висша сила, която следи за непристойни действия и удря силно за всяко от тях. Но не трябва да забравяме, че последствията могат да бъдат положителни, а техният обем и качество зависят само от нас самите.

Следователно кармата не е зла участ, а, както казват будистите, просто един от законите на Вселената. Тя съществува и действа независимо дали вярваме в нея. Така, че не бързайте да приписвате магически свойства на кармата. За нас остава само да подхождаме по-отговорно към всяко действие, защото то със сигурност ще бъде последвано от реакция.

„Кармичният механизъм работи гладко. Всяка умствена вибрация, която изпращате, води до химическа реакция. Провокира физическо усещане, което засилва химическата реакция, която от своя страна увеличава умствената вибрация.”

Кармата ли ни контролира или ние контролираме кармата?

И двете. Веднага щом се „освободим“ от ситуацията, дори за кратък период от време, освободим се от отговорност и се оставим на течението, кармата ще се задейства. В крайна сметка, за разлика от човек, тя работи непрекъснато, което означава, че по един или друг начин ще трябва да се справите с последствията от всяко ваше необмислено действие.

Садгуру никога не се уморява да напомня: вие и само вие трябва да останете господар на живота си. Каквото и да се случва навън, в крайна сметка е важно само как се чувствате и какви решения вземате, защото, носейки отговорност за избора, който правите, ще можете да предвидите резултата от действията си. Кармата сте вие, така че тя ще ви повлияе точно както искате.

„Кармата не е някаква външна система от престъпления и наказания. Това е вътрешен цикъл, който вие сами сте създали. Всички тези модели са ви наложени не отвън, а отвътре. На външно ниво могат да се случат различни събития: може да имате нова работа, нов дом, нов партньор, ново дете. Можете дори да се преместите в друга държава. Но на вътрешно ниво изпитвате същите цикли – същите вътрешни колебания, промени в настроението, умствени реакции, психологически тенденции.”

Как фокуса ви помага да живеете?

Толкова много вече е казано и написано за фокусирането, че е лесно да се изгубите в разнообразието от определения и полезни съвети. Всъщност това понятие означава способността да контролирате своите мисли и действия. Точно в това вярва Садгуру и също така уверява читателите си, че без осъзнаване кармата бързо ще ви завладее и ще ви подложи на своите доста сурови правила. Обичаме ли да следваме ръководството на нещо? Малко вероятно.

За да предотвратите това, ще трябва да работите усилено. За да започнете, Садгуру препоръчва да забавите темпото, буквално. Огледайте се, вслушайте се във вътрешния си глас, разберете причината за вашите действия, емоции, чувства. След като се справите със собствените си преживявания, ще можете да ги подчините на волята си с течение на времето. Решете да проведете честен диалог със себе си и ще почувствате, че ставате по-силни от вашите несъзнателни действия и мисли.

„Ако функционирате несъзнателно, вие сте напълно под контрола на кармата. След като има известно осъзнаване, властта на кармата над живота ви отслабва. Безплътното същество няма собствена воля, което означава, че се ръководи само от кармата. Ако вътре във вас има добра карма, тя се засилва, ако е лоша, също се засилва. В много традиции тези вътрешни състояния се наричат ​​рай и ад.”

Дали кармата е виновна за провалите ни?

Не ситуацията е важна, а отношението ни към нея, твърдят психолозите. И учението за кармата само потвърждава тези твърдения. В своята книга Садгуру обяснява подробно защо някои хора са щастливи, докато други се сблъскват с неприятности и проблеми. И въпросът тук съвсем не е в злощастната съдба, която раздава късмета толкова несправедливо, а е в самите нас.

Само ние сме отговорни за всичко, което се случва в живота ни, само от нас зависи дали всеки ден ще бъде изпълнен с надежда и радост или с униние и меланхолия. Създавайки негативен подход към всяко явление, не можете да станете щастливи. И скърбейки за всеки неуспех, рискувате завинаги да останете в плен на несбъднати очаквания и депресия.

Само след като напълно осъзнаете това, ще разберете, че вашата съдба е дело на собствените ви ръце, а външните обстоятелства само ви помагат да изградите собствения си живот. Така че не позволявайте на унинието да ви победи. Бъдете щастливи тук и сега, независимо какво се случва навън.

„Страданието не е причинено от физическата ситуация, а от вашата реакция към нея. Кармата не е това, което ви се случва, а как реагирате на това, което се случва. Хората са способни да страдат от всичко. Човек не е приет в колеж? – Той страда. Приеха го в колеж, не може да се откаже – Страда. Човек не си е намерил работа и страда. Дадоха му работа – още повече страда. Човек не е женен – ​​той страда. Ожени се – и потъва в агония! Човек няма деца – страда. Появяват се деца и започва непрекъснато мъчение. Вие страдате без вина на обстоятелствата. Вие страдате, защото сте се направили страдалец. Ето на това трябва да обърнете внимание.“

Как отказването от очакванията се отразява на живота ви?

Всички работим за резултати и това е нормално. Всеки от нас иска да достигне един или друг връх, да сбъдне мечтите си и да постигне целите си. Но дали постоянното желание за бъдещето не разрушава настоящето ни?

Садгуру е сигурен: прекомерната концентрация върху целите ни лишава от радостта да живеем в настоящето. Ние възприемаме професията си като инструмент за получаване на материални блага, а не като източник на вдъхновение, живеем в постоянно очакване на абстрактно „утре“, уверени, че то ще бъде по-добро от днес. Така че, когато обстоятелствата се променят, плановете се сриват и целите престават да бъдат значими или дори стават напълно непостижими, депресията ни завладява. Как да избегнем подобни разочарования? Много е просто: спрете да чакате и започнете да живеете за днес, черпейки енергия не от възможен резултат, а от процеса на действие.

„Но просто трябва да промените подхода си и всичко ще се промени. Ако започнете да виждате живота не като очакване за щастие, а като негов израз, ще откриете значителна промяна на парадигмата. Без усилие ще се хвърлите във всичко, което правите, без никакви очаквания, заради чистата радост от самата дейност.“

Вашият коментар
Поръчай директно на:
(+359) 893 054 565
или попълни формата за бърза поръчка.

    Бърза поръчка