Grabnisi.bg

Как работи кармата?

Когато човек извърши кражба или нарани невинни хора, хората, които вярват в кармата, смятат, че ще го застигне справедливо наказание. И дори и полицията да не го е хванала, смятаме, че рано или късно кармата ще го навести. Например, колата му ще бъде открадната или той ще трябва да плати за действията си със собственото си здраве. Това разбиране за кармата е общоприето, но фундаментално погрешно. В тази статия ще се опитаме да го разгледаме по-подробно и да разберем какво всъщност представлява и как работи.

Буда казва, че всяко наше действие ще има последствия. Лошите действия водят до лоши последствия, а добрите действия възнаграждават човека по някакъв начин. Последствията, които застигат човек обаче, са по-скоро вътрешни, отколкото външни.

Малко факти и мисли за кармата

В превод от санскрит „карма“ означава „действие“, „деяние“. Човек от раждането до смъртта си извършва определени действия. Но интересното е, че точно те стават причина за следващите ни действия. Тоест последствията от нашите действия също пораждат следващите ни действия.

Много хора смятат кармата за някакъв вид свръхестествен закон на Вселената. Дали е така? Напълно възможно е всъщност да си имаме работа със законите на психологията, а не точно на кармата. Ако сте се развикали на друг човек без причина (или дори ако е имало причина), какви последствия ще има това действие? Точно така, действието ви ще ви накара да се почувствате зле, а следващите ви действия ще бъдат толкова глупави поради негативните емоции, които ще изпитате, че вие ​​самите ще страдате. Ето защо, ако не вярвате в свръхестественото, помислете за законите на психологията, защото има много сериозни причини за това. Всичко по-горе не означава, че няма закони на Вселената, това е просто причина да мислим за кармата от научна гледна точка.

Най-добрите техники за самообучение

Направете концепцията за учене и самоусъвършенстване, която да използвате през целия си живот. В тази 5-седмична програма ще се научите да прилагате различни техники и модели на самообучение, с помощта на които да учите по-бързо, по-ефективно и по-интересно.

На Изток думата „добро“ означава по-скоро „безкористност“. Тоест, ако извършите действие не поради егоизма си, а без никаква полза за вас, това се счита за добро. И в този смисъл, „лош“ означава „егоистичен“.

Кармата се възнаграждава отвътре

Трябва да разберем, че дори ако човек отиде в затвора, заради лошите си действия, тогава кармата го настига не под формата на “затвор”, а под формата на последствия за неговата душа или психика.

Много хора смятат, че ако човек не е наказан със суров закон, значи му се е разминало. Казват, че вътрешното мъчение, ако изобщо го има, не може да се сравни с престоя в затвора. Това обаче не е начинът, по който кармата работи, за добро или за лошо. Законите и затворите са създадени от хора и не са естествени творения. Вселената има свои собствени закони, които се прилагат, както е първоначално замислено.

Това е трудно да се приеме, защото не се вписва в представите ни за справедливо наказание. Освен това ни е трудно да се примирим с факта, че според закона на кармата егоистичната постъпка е зло. Най-голямото предизвикателство е, че действията, които не смятаме за зли, всъщност може и да са такива. Разбира се, има недвусмислено зло и ние разбираме за какво иде реч. Действията обаче имат стотици нюанси, които е изключително трудно да се тълкуват като добри или зли.

Кармата веднага застига човека

Когато човек ограби банка и избяга с плячката, смятаме, че той е избягал от правосъдието и то скоро ще го настигне. Ако успеем да научим за по-нататъшната съдба на този човек и разберем, че той живее на красив остров, може би ще си помислим: „Е, добре, той успя да избяга от полицията. Но след няколко години кармата определено ще го настигне. Нещо ще му се случи“. Дали ще стане или не, не можем да знаем. И това, което можем да знаем със сигурност (ако вярваме в кармата) е, че кармата го е застигнала в момента, в който е извършил този егоистичен акт. Той ограби банка, стотици вложители може да са пострадали много от това, но не това е важното. Хората могат да пострадат дори от безкористна постъпка, но тук въпросът е именно в егоизма на тази постъпка.

Егоистичен акт на карма означава егоистично действие за себе си, което е вредно за другите. Тоест, ако искрено сте искали да помогнете на човек, но сте му навредили, лошата карма няма да ви застигне.

За избягал от отговорност се смята лице, което е извършило тежко престъпление и не е наказано от закона. А кармичното наказание под формата на вътрешно страдание се смята за пресилена идея. Ние сме уверени, че такива хора не изпитват угризения и нищо не ги яде отвътре. И като цяло изглеждат доста щастливи. Но помислете, няма ли този човек да се страхува да бъде хванат до края на живота си? Няма ли да се оглежда нервно всеки път, когато чуе подозрителен звук? Възможно е след известно време той да бъде диагностициран с параноя.

Такъв човек може да потисне вътрешното си страдание, но само ще го заключи вътре в себе си. И това е изпълнено с много психични разстройства, защото такъв човек винаги ще изпитва когнитивен дисонанс – в крайна сметка, ако се оправдае, той все пак осъзнава, че е направил нещо лошо. Дори само подсъзнанието му да го осъзнава. И това ще му нанася психическа вреда и ще го измъчва. 

Говорихме за това как дадено действието поражда друго действие. Следователно човек, който осъзнава последствията, не може да извърши тежко престъпление и ще спре преди да го направи. Той ще прави егоистични неща отново и отново. Той може вече да не ограбва и краде, но егото му ще се стреми да се изразява в други области на живота му. Например в отношенията. Такъв човек ще бъде нещастен в семейния си живот, защото егоистичните му действия ще се повтарят отново и отново спрямо другите.

Какво ще кажете за завистта или вътрешния гняв към другите? Тя не наранява други хора. В този случай вие метафорично хвърляте камък по друг човек, но той дори не лети в неговата посока, а веднага се връща и удря вас. Когато завиждате на друг човек, искате да предприемете действие в негова посока, но тъй като не можете да направите това, обръщате това действие срещу себе си. Не успявате да хвърлите бомба по друг човек и тя избухва в ръцете ви.

От всичко това може да се направи само един извод. Тъй като всяко лошо действие поражда друго лошо действие, всеки човек трябва да прекъсне тази верига. 

Вероятно сте правили безкористно добри дела в живота си и вероятно сте изпитали необичайно, удовлетворяващо вътрешно усещане. Това чувство не може да се получи по друг начин. Затова по-често правете добри и безкористни дела. И, разбира се, не очаквайте благодарност, защото повечето хора са разочаровани от други хора, защото не са били достатъчно благодарни. Освен това, ако очаквате благодарност, действието ви не може да се нарече безкористно.

Вашият коментар
Поръчай директно на:
(+359) 893 054 565
или попълни формата за бърза поръчка.

    Бърза поръчка